Blog

Vasthouden aan eigen beveiligingsrichtlijnen met de hybride cloud

De hybride cloud stelt bedrijven in staat om bedrijfsgevoelige data en applicaties binnenshuis te houden en andere, minder bedrijfskritische infrastructuren in een externe, private cloud of zelfs een public cloud onder te brengen. Het is een valide alternatief geworden voor het continu investeren in je eigen hardware.

De hybride cloud neemt de grote vlucht die in de afgelopen jaren al werd voorspeld

En terecht, want de hybride cloud stelt bedrijven in staat om bedrijfsgevoelige data en applicaties binnenshuis te houden en andere, minder bedrijfskritische infrastructuren in een externe, private cloud of zelfs een public cloud onder te brengen. Het is een valide alternatief geworden voor het continu investeren in je eigen hardware.

Vorig jaar twijfelden nog veel bedrijven over de cloud en nu is het meer een standaard geworden. We hebben het niet over bedrijven die een interne IT met aparte SaaS-oplossingen hebben, maar over infrastructuren die als een service worden afgenomen in een interne en externe private of public cloud.

Neem als voorbeeld een klant van ons die zijn oude Oracle omgeving wilde overzetten. Ze bouwden een externe private cloud op een baremetal server van IBM SoftLayer. Op de baremetal server van IBM SoftLayer hebben we virtualisatiesoftware van VMware gezet, waardoor het eenvoudig te koppelen is aan de interne private cloud die de klant heeft draaien.

Vasthouden aan eigen beveiliging

Een van de belangrijkste redenen voor de klant om niet voor een externe, maar private cloud te kiezen was het kunnen blijven vasthouden aan de eigen beveiligingsrichtlijnen. Veiligheid blijft een issue als het om de cloud gaat. Daarom is het niet gek dat de servers van IBM Softlayer binnen de Nederlandse grenzen staan: Het geeft klanten een gevoel van veiligheid, zeker als je kiest voor baremetal: je weet waar de server staat en welk serienummer erbij hoort.

Door de baremetal oplossing van IBM SoftLayer kunnen bedrijven hun eigen licenties meenemen naar een externe private cloud. Bij Microsoft Azure, Amazon en Google kan je niet laten zien welk onderdeel van welke server door jou wordt gebruikt, waardoor je vervolgens de licenties van Oracle betaalt voor de hele hardwareomgeving. Bij de SoftLayer Baremetal servers weet je precies welke van jou is en daar betaal je dan je licenties over. Zo kan de klant toch naar de cloud gaan, snellere systemen gaan gebruiken én misschien wel besparen op licenties.

IBM heeft als één van de eerste organisaties voor zowel Softlayer als Bluemix de EU Data Protection Code of Conduct for Cloud Service Providers  ondertekend. Veiligheid en privacy zijn van essentieel belang in de huidige digitale economie.

Besparen op beheer

Cloud is echt een valide alternatief geworden voor het continu investeren in je eigen hardware: Grotere bedrijven kregen zelfs problemen met het zelfstandig onderhouden van hun datacenters. Het grootste probleem is dat de capaciteit te klein werd of technologie moest worden geüpdatet. Je ziet nu dat bedrijven willen besparen op het beheer, maar geen outsourcing overeenkomst willen. Ze willen de flexibiliteit van de cloud, maar ook het beheer van applicaties bijvoorbeeld zelf kunnen blijven doen.

De grootste uitdaging voor bedrijven blijft het opstellen van een businesscase voor cloud. Aan een server hangt een duidelijk prijskaartje en in eerste instantie lijkt een Infrastructuur-as-a-Service (Iaas) een stuk duurder. Alleen realiseren IT-afdelingen niet dat ze niet meer het beheer zelf hoeven te doen, geen eigen datacenter hoeven te onderhouden en geen netwerkswitches aan hoeven te schaffen.

Na de businesscase moet bepaald worden wat dichtbij wordt gehouden en wat in een externe cloud gezet kan worden. Daarom organiseren we workshops om per applicatie en onderdeel van de infrastructuur te kijken naar wensen en eisen. We kijken naar prestaties, of de data statisch is of niet, of een applicaties wel in de cloud kan draaien. Bedrijfskritische apps en data, zoals business intelligence, ERP of analytics, houden ze vaak intern en zetten ze weg op flash-systemen, die ervoor zorgen dat heel snel veel waardevolle data verwerkt kan worden.

Applicaties binnenshuis houden

Overigens willen bedrijven applicaties vaak binnenshuis houden, niet in de laatste plaats omdat die applicaties vaak niet geschikt zijn voor de cloud. Sommige bedrijven hebben al moeite om volgende releases te implementeren, laat staan dat ze de hele applicatie in de cloud zetten. Daar komt bij dat veel toepassingen niet geschikt zijn voor in de cloud, bijvoorbeeld omdat de meeste cloudinfrastructuur niet gemaakt is om grote hoeveelheden data te verwerken.rvh

De acceleratie van de markt is ook te merken bij Tectrade. We groeien jaarlijks met vijftig procent. Je ziet dat er veel vraag is naar kwalitatief goede clouddienstverlening voor enterprise-omgevingen. Er worden steeds meer eisen gesteld aan dienstverleners en het belangrijkste is dat ze zowel verstand hebben van de interne als externe, private als public cloud hebben en weten wanneer welke toepassing het meest geschikt is.

Het belangrijkste voordeel om te werken met de hybrid cloud en het uitbesteden van de infrastructuur is de tijd die de IT-afdeling overhoudt voor andere zaken. Door de hybride cloud worden IT-afdelingen ontzorgd. Er komt ruimte in het budget en de tijd, dus moet je als CIO of CDO gaan nadenken welke waardevolle dingen je kunt doen met die tijd en dat geld. Heel veel mensen houden zich echter nog bezig met het beheer van hun infrastructuur, maar daar ga je de concurrentie alleen niet mee verslaan.

Meer informatie en advies over de hybride cloud? Neem contact met ons op via +31 (0)345 547040 of info@tectrade.nl.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Mail naar info@tectrade.nl of bel +31 (0)345 547040 of vul het contactformulier in.

Wilt u op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Simplificering door standaardisering

Datamanagement kent vele uitdagingen, simplificering kan u helpen.Tectrade helpt u graag bij het inrichten van uw toekomstbestendige (hybride) datacenter.