Blog

Solutions Architect aan het woord: update Power8 en nieuwe toepassingen IBMi 7.2 en 7.3

Antoni Uni, Tectrade BV, solutions architect, IBMi 7.2, IBMi 7.3, POWER8Op 14 februari jongstleden heeft IBM een aantal interessante annonceringen gedaan voor de IBM i community. Zo is er een nieuwe Power8 server toegevoegd aan het Power portfolio en er zijn een aantal nieuwe features voor IBM i 7.2 en 7.3.

Power8 S812 entry scale out voor kleinere omgevingen

De Power8 serverlijn is al zeer uitgebreid dankzij de S814- en S824 scale out servers. Deze servers zijn beschikbaar met 4- tot 24 cores. Daarnaast zijn er enterprise servers die tot maximaal 192 cores gaan. Een mooie server-lijn die voor vrijwel elke omgeving geschikt is. Toch is er een grote groep klanten met een relatief kleine omgeving waarvoor de kleinste scale out server nog te groot is. Om ook deze groep klanten een passend alternatief te beiden komt IBM nu met een Power8 ‘entry scale out’ S812 server. Deze server kan worden besteld met maximaal één core voor IBM i (maximaal 25 gebruikers) en vier cores voor AIX.

Met komst van deze zeer krachtige ‘entry scale out’ server met 10.000 CPW is het nu voor organisaties, die nog met een relatief kleine IBM Power5- of Power6 server werken, extra aantrekkelijk om over te stappen naar de nieuwe Power8 technologie.

Loop geen continuïteitsriscio

In de praktijk blijkt dat een groot aantal organisaties nog steeds draait op de 11(!) jaar oude V5R4 release die eind september van dit jaar echt uit (extended) support loopt. Hiermee lopen deze organisaties een groot continuïteitsrisico. Het advies van Tectrade is altijd: ‘Stay current’.

Ook al ga je als bedrijf geen vernieuwingen meer doorvoeren op het IBM i platform, zorg wel dat je op tijd upgrades doorvoert naar nieuwe operating systeem releases. Uiteraard kunnen wij u met de upgrade naar een courante release ondersteunen en adviseren. In ons Cloud Innovation Center hebben wij test-servers beschikbaar waarmee we uw omgeving kunnen testen op bijvoorbeeld IBM i v7.x.

IBM i 7.2 TR6 en IBM i 7.3 TR2

Sinds een paar jaar brengt IBM vernieuwingen in het IBM i operating systeem uit door middel van Technology Releases kortweg TR-levels. Waar voorheen modificatie levels (5.4.5 en 6.1.1) werden uitgebracht komt IBM nu met TR-levels in de vorm van PTF’s. Deze zijn voor veel bedrijven laagdrempeliger en eenvoudiger te implementeren.

De laatste IBM i 7.2 en 7.3 TR-levels voorzien onder andere in ondersteuning van de nieuwe Power8 S812 servers. Daarnaast hebben ze diverse database-, access client solutions (ACS) en serviceability updates aan boord.

Sinds IBM i 7.1 levert het operating systeem SQL-statements om op eenvoudige wijze systeeminformatie te presenteren. IBM i Services levert onder andere statements om PTF-, security-, Work Management-, en productinformatie uit te lijsten. Zeer interessante uitbreidingen op het operating systeem die u op zeer eenvoudige wijze inzicht geven in de status van uw systeem.

Voor vragen over de nieuwe Power8 servers en IBM i operating systeem kunt u mij direct benaderen via mijn e-mailadres auni@tectrade.nl, of bel voor een afspraak via 0345-547045.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Mail naar info@tectrade.nl of bel +31 (0)345 547040 of vul het contactformulier in.

Wilt u op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Containers: een verademing voor business én operations

Uitdagingen over het managen van containers? Lees het blog over OpenShift, een omgeving waar container orkestratie plaatsvindt met Kubernetes.